Artikel: Bertambah Dengan Sebab Sedekah

Intisari Qutbah Jumaat Johor darul Ta’zim
==============================

Tarikh: 03 Mac 2017
04 Jamadil Akhir 1438

Tajuk: Bertambah Dengan Sebab Sedekah.

1) Rezeki pendapatan- Semoga yang halal; di redhai Allah; nikmat dari Allah; ada yang dikurnia kaya raya; ada yang fakir miskin; yang senang bantu yang susah; yang susah mendoakan yang senang (apabila diberi bantuan).

2) Lain-lain nikmat Allah- Anugerah kesihatan; kemudahan pancaindera; kelengkapan udara dan lain-lain yang tidak terhitung banyaknya; semuanya amanah Allah.

3) Islam amat menggalakkan amalan sedekah seperti firman Allah surah Al-baqarah/261 bermaksud:

” Bandingan (derma) orang yang membelanjakn hartanya pada jalan Allah ialah sama seperti biji benih yang tumbuh menerbitkn tujuh tangkai, tiap2 tangkai itu pula mengandungi seratus biji…….”

4) Sabda Rasul SAW bermaksud:

” Tidak berkurang harta dengan sebab bersedekah, maka bersedekahlah”
– HR: Ahmad

5) Bersedekah – Sesuatu yang dibuat pada jalan Allah untuk mendapat keredhaanNya, selain harta dan wang ringgit, sedekah termasuk ucapan tasbih, takbir, tahmid, tahlil, amar makruf, nahi munkar dll.

6) Firman Allah surah Al-baqarah/264 bermaksud:

” Wahai orang yang beriman! Jangan rosakkan (pahala amal) sedekah kamu dengan perkataan membangkit-bangkit dan (melalui kelakuan) yang menyakiti seperti orang yang membelanjakan hartanya kerana hendak menunjuk-nunjuk kepada manusia (riak)………”.

7) Firman Allah surah Ad-dhuha/10 bermaksud:

” Adapun orang yang meminta (bantuan) maka janganlah engkau tengking herdik”.

8) Sabda Rasul SAW bermaksud:

” Sesiapa yang menafkahkan sepasang hartanya di jalan Allah, ia kelak akan diseru dari pintu-pintuNya (syurga)…dari pintu solat…pintu jihad…pintu sedekah…pintu puasa…tiada sebarang halangan keatas orang-orang yg diseru dari pintu-pintu tersebur (untuk masuk melalui kesemuanya)”
– HR: Al-bukhari.

9) Firman Allah surah Al-baqarah/268 bermaksud:

” Syaitan itu menjanjikan (menakutkan) kamu dengan kemiskinan dan kepapaan (jika kamu bersedekah atau berderma) dan ia menyuruh kamu melakukan perbuatan keji dan (bersikap bakhil kedekut) sedang Allah menjanjikan kamu dgn keampunan dpdNya serta kelebihan kurniaNya …………”

بارك الله فيكم….

#jomberwaqaf
#membangunswadayaummah